TFT ontwikkelt speciale lasmallen voor DAF

TFT leverde aan vrachtwagenfabrikant DAF een drietal maatwerk lasmallen. Hiermee kan een gecompliceerd vrachtwagenonderdeel conform de minimale tolerantie-eisen worden gelast. Het gaat hier om het lassen van de vooruitstrevende ‘FUP’ van DAF. Een FUP (Front Under Protection) is een belangrijk onderdeel aan de voorzijde van een vrachtauto waar veel zichtbare delen aan worden bevestigd. Daarom is een grote nauwkeurigheid van het lasproduct vereist. TFT bedacht een slimme oplossing.

Waarom is een grote nauwkeurigheid zo belangrijk bij een FUP?

De FUP is een onderdeel waar veel andere onderdelen aan worden bevestigd (denk hierbij aan zaken als de grille en de traptreden van de vrachtwagen). Hierdoor is een grote nauwkeurigheid van het lasproduct een absolute vereiste. DAF stelde de eis voor dit lasproduct bij bepaalde punten op een maximale tolerantie van ± 0.3 mm.

Lassen in fases

Om deze minimale toleranties te kunnen garanderen, is het bij dit onderdeel niet mogelijk om met 1 lasmal te werken. Lassen geeft immers krimp en er treedt onvermijdelijk vervorming op tijdens het lassen en in de afkoelingsfase. Om die redenen ontwikkelde TFT een oplossing met drie lasmallen waarbij de FUP in drie verschillende fases wordt gelast.

In de eerste mal worden de plaatdelen gelast waarna een afkoelzone volgt. In de tweede mal worden de kokers op de FUP gelast en volgt er wederom een afkoelingsperiode. De nauwkeurige delen worden daarna in de laatste (derde) fase gelast. Op deze manier worden de toleranties in de hand gehouden. Met deze slimme oplossing die door TFT is ontwikkeld, kunnen wij voldoen aan de strenge tolerantie-eisen die DAF aan dit belangrijke vrachtwagenonderdeel heeft gesteld.

Front Under Protection

De FUP is een belangrijk onderdeel dat aan hoge eisen moet voldoen

De Front Under Protection (FUP) is een belangrijk veiligheidsonderdeel van een vrachtwagen. Het is een stevige balk ter hoogte van de voorbumper van de vrachtauto en te betitelen als een ‘onder rijbeveiliging’.

De FUP spreekt in geval van een aanrijding met een personenauto de kreukelzone van die auto aan. Zoals de naam van de voorziening aangeeft, moet deze dus voorkomen dat de personenauto onder de vrachtwagen schiet.

Dankzij de geboden oplossing met drie mallen, kan TFT dit, voor de veiligheid essentiële onderdeel, op uitstekende wijze lassen met minimale toleranties.

Vragen over dit project

Laat je gegevens achter via onderstaand contactformulier of bel ons via  (+31) 493 44 03 99. Uiteraard verwelkomen wij jou ook met plezier bij ons bedrijf in Asten.  Maak kennis met TFT en ontdek onze werkwijze!

Kennismaken start met een inspirerend gesprek

Laat je gegevens achter via onderstaand contactformulier of bel ons via  (+31) 493 44 03 99. Uiteraard verwelkomen wij jou ook met plezier bij ons bedrijf in Asten.  Maak kennis met TFT en ontdek onze werkwijze!

    Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken

    Versturen