TFT levert Multifunctionele productielijn

TFT heeft voor een klant uit Venlo een unieke productielijn ontwikkeld waarbij aluminium warmtewisselaars voor Cv ketels verschillende bewerkingen ondergaan binnen een korte cyclustijd. De productielijn bevat verschillende machines die op een compact vloeroppervlak alle gewenste bewerkingen uitvoeren. In nauwe samenspraak met de klant heeft TFT een concept ontwikkeld dat vervolgens van ontwerp tot oplevering door TFT is uitgevoerd.

Een veelvoud aan bewerkingen op een compact vloeroppervlak

Op de productielijn wordt een aluminium zandgietdeel in de vorm van een warmtewisselaar bewerkt. Binnen de gewenste cyclustijd van 5 minuten en 1 FTE voor de complete productielijn ondergaat het product de volgende bewerkingen:

 • Frezen; 
 • Spoelen; 
 • Montage; 
 • Lassen; 
 • Lektesten; 
 • Af montage; 
 • Controle. 

Om al deze bewerkingen zo efficiënt mogelijk uit te voeren, zijn er diverse machines benodigd. Voor veel van de machines heeft TFT zelf specifieke aanpassingen ontworpen en doorgevoerd. Zo is een uniek stuk gereedschap met haakse kop ontwikkeld voor het Mazak Variaxis 5-assige bewerkingscentrum. Mazak ondersteunde TFT hierbij om dit gereedschap feilloos in de machine te integreren. Alle apparatuur van de productielijn is op een zodanige wijze geplaatst dat binnen een bescheiden vloeroppervlak van 20 bij 10 meter alle bewerkingen plaats kunnen vinden. 

Omvangrijke productielijn

De productielijn is bijzonder omvangrijk en bestaat naast de al genoemde Mazak CNC bewerkingscentra (2 stuks) uit een ABB handling robot voor het be- en ontladen van deze machines. Daarnaast is er voorzien in een zelfontwikkeld drukflow controle- en afblaasstation die de spanen wegspoelt en de warmtewisselaar droog blaast. Ook een speciale ergonomische montagetafel ten behoeve van de voorassemblage is onderdeel van de omvangrijke productielijn. Andere onderdelen zijn de verwarmingstunnel t.b.v. Mig/Mag lassen, een dubbel uitgevoerde lascel met ABB robot en opspanmallen en een afkoellijn met lektestmachine. Een aparte lijn voor de eindsamenstelling en controle maakt deze hightech productielijn compleet. 

Innovatieve ideeën

Intensieve samenwerking

Een dergelijke en op maat gemaakte productielijn vereist veel contact tussen de opdrachtgever en TFT. In goed overleg met de klant zijn alle details van de productielijn daarom zo mogelijk in kaart gebracht. De wensen en eisen van de klant zijn door TFT vervolgens omgezet in een geautomatiseerd proces. Het gezamenlijk ontwikkelde concept bracht over en weer innovatieve ideeën. 

Het idee om alles in een productielijn te concentreren, is een mooi voorbeeld van een inzicht dat ontstond in het voortraject. Het heeft als voordeel dat er tijdig kan worden ingegrepen indien er afkeurproducten worden gedetecteerd zonder dat er grote hoeveelheden producten zijn bewerkt.  

De insteek van TFT was om in volledige samenspraak met de klant een complete productielijn te ontwikkelen die voldoet aan de gestelde eisen. Van de engineering en productie van specifieke onderdelen tot de assemblage, besturing en het onderhoud, het gehele traject is bij TFT in eigen huis van A tot Z gerealiseerd. 

Vragen over dit project

Laat je gegevens achter via onderstaand contactformulier of bel ons via  (+31) 493 44 03 99. Uiteraard verwelkomen wij jou ook met plezier bij ons bedrijf in Asten.  Maak kennis met TFT en ontdek onze werkwijze!

Kennismaken start met een inspirerend gesprek

Laat je gegevens achter via onderstaand contactformulier of bel ons via  (+31) 493 44 03 99. Uiteraard verwelkomen wij jou ook met plezier bij ons bedrijf in Asten.  Maak kennis met TFT en ontdek onze werkwijze!

  Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken

  Versturen