TFT ontwikkelt voor Saris Aanhangers unieke hef-draaizuil met snelwisselsysteem voor lasmallen

In opdracht van Saris aanhangers ontwikkelde TFT een speciale hef-draaizuil met snelwisselsysteem voor lasmallen. Het resultaat is een slimme oplossing die volledig in samenspraak met de klant tot stand is gekomen. Het levert voor Saris niet alleen een aanmerkelijke uitbreiding van het productieproces op maar ook een grotere flexibiliteit en kwaliteit bij het lassen van het product. Lasmallen kunnen dankzij dit systeem snel gewisseld worden en herhalend terug op positie worden gebracht. Van de ontwikkeling en de engineering tot en met de daadwerkelijke constructie heeft TFT dit project volledig begeleid.

Sneller en eenvoudiger lasmallen voor lasrobots wisselen

Om dit unieke lasmallenconcept voor Saris te kunnen realiseren, is TFT direct vanaf het begin om de tafel gegaan met de klant om de wensen en eisen van Saris goed in kaart de brengen. Daaruit kwam de eis naar voren om aan beide kanten te kunnen lassen in combinatie met het gebruik van verschillende lasmallen. De hefzuil moest daarom niet alleen kunnen heffen maar ook draaien. Daardoor krijgt Saris een grotere flexibiliteit bij het ontwerpen en produceren van verschillende producten. Met deze uitdagende opdracht ging TFT aan de slag wat resulteerde in de hef-draaizuil met snelwisselsysteem.

Het ontwerp van de hef-draaizuil en het lasmallen snelwisselsysteem

De engineeringsafdeling van TFT kwam met het ontwerp van een hef-draaizuil met een snelwisselsysteem voor de lasmallen. Aan het tekenen en ontwerpen van deze klantspecifieke machine ging uitgebreid contact met de manager proces- en productontwikkeling vooraf. Mede door dit intensieve contact met Saris, kwam de engineeringsafdeling van TFT met deze slimme oplossing. Deze bestaat uit een laag geconstrueerde hefzuil gecombineerd met verschillende lasmallen die dankzij een snelwisselsysteem eenvoudig uit de hefzuilen kunnen worden gehaald middels een kraan of wisselwagen. Daarbij worden de mal en het snelwisselsysteem afgelegd op vaste aanslagen. Zo komt er nooit kracht op de manipulator te staan en ligt de lasmal bovendien zeer stabiel in de hefzuilen.

De lasmallen zijn simpel en robuust qua ontwerp en zodanig ontwikkeld dat deze eenvoudig in gebruik zijn voor de operator. Aan elke lasmal worden vier grote positioneringpennen gemonteerd zodat een stabiele plaatsing in de hefzuilen kan worden gegarandeerd. Overigens worden in de toekomst ook nog speciale malwisselwagens ontwikkeld waarmee één werknemer de mallen er uit kan halen en er een nieuwe in kan leggen.

Productie automatisering

Een effectieve stap voorwaarts in de productie automatisering van Saris

Dankzij dit innovatieve ontwerp van TFT heeft Saris belangrijke stappen kunnen maken op het gebied van productie automatisering. Op belangrijke criteria als capaciteit, flexibiliteit en kwaliteit zijn grote sprongen gemaakt. Het innovatieve ontwerp van de hef-draaizuil met snelwisselsysteem heeft hieraan ten grondslag gelegen en biedt nu talrijke voordelen. Bovendien is de oplossing robuust en degelijk gebouwd om ook in een industriële omgeving goed te kunnen functioneren.

Doordat we direct aan het begin betrokken zijn geweest bij de uitdagingen die de klant te overwinnen had, heeft TFT een oplossing geboden waarmee de klant een goed product heeft dat naar volle tevredenheid functioneert. In de nabije toekomst zullen er uiteindelijk 6 complete robotcellen met dit systeem worden uitgerust.

Specificaties

Technische specificaties

De lasmallen

 • De mallen in de hefzuilen Hebben een herhaalnauwkeurigheid van ± 0.5 mm op mallen van 5 meter;
 • Positioneringpennen die op de mallen zitten zijn 4 keer hetzelfde uitgevoerd en binnen enkele seconden om te stellen;
 • Er is rekening gehouden met een ergonomisch verantwoorde inleghoogte van de lasmallen;
 • Toevoegen van nieuwe type lasmallen mogelijk in de hef-draaizuil door het snelwisselsysteem;
 • Verhogen productiecapaciteit.

Het draai- en liftmechanisme

 • Mal wordt afgelegd op een vaste positie om een stabiele basis te creëren voor de mal;
 • Bedieningskast voorzien van een RFID-scanner waarmee de operator door middel van een pasje de wisselfunctie kan ontgrendelen;
 • Flexibel inzetbaar voor verschillende lengtes mallen;
 • Mal aanwezigheidsdetectie;
 • Verlaging van omstel-/wisseltijd;
 • Goede lasbereikbaarheid zowel aan boven-als onderzijde van de mal;
 • Manipulator heeft een compacte vorm i.v.m. aan- en afvoer productdelen;
 • Malwisselsysteem is geïntegreerd in manipulator.

Vragen over dit project

Laat je gegevens achter via onderstaand contactformulier of bel ons via  (+31) 493 44 03 99. Uiteraard verwelkomen wij jou ook met plezier bij ons bedrijf in Asten.  Maak kennis met TFT en ontdek onze werkwijze!

Kennismaken start met een inspirerend gesprek

Laat je gegevens achter via onderstaand contactformulier of bel ons via  (+31) 493 44 03 99. Uiteraard verwelkomen wij jou ook met plezier bij ons bedrijf in Asten.  Maak kennis met TFT en ontdek onze werkwijze!

  Lees in onze privacyverklaring hoe we de gegevens uit dit formulier verwerken

  Versturen